Jeg er ny som psykolog i kommunen, hva gjør jeg?

Mitt beste råd: Hospiter i tjenestene. Bli kjent med kommunen først. Be om å få følge to lærere i to dager – eller en uke, være to dager i en barnehage, følg noen dager i skolehelsetjenesten, helsestasjonen, barnevernet, PTT, psykisk helse- og rustjenesten. Følg noen som har lyst til å få besøk av akkurat deg.

Ikke minst: Følg en fastlege en hel dag eller to, – en som gjerne vil ta imot deg, for å vise hva fastlegene står i. Vær observatør i andres konsultasjoner og daglig arbeid. Først når du kjenner til de ulike rollene, mandatene, kulturene, oppgavene, blir kjent og knytter kontakter, kan du bygge bro og få tilstrekkelig oversikt til å vite hvordan du kan supplere, gjøre andre gode og bidra til å bygge ut tjenestetilbudet.

Etterpå kan du snakke mer utførlig med ulike mennesker som sitter med ideer og spennende prosjekter, og de ansatte på systemnivå. Delta på styrermøter, rektormøter, ledermøter og utvalgsmøter.

Til slutt: Ring noen politikere i hovedutvalget, og be om å få presentere deg, og høre hva de jobber med og er opptatt av. Be om samtale med rådmannen sammen med din leder. Spør hva kommunen er opptatt av. Fortell hva du kan brukes til.

Be om en overordnet hierarkisk plassering (sektorovergripende) for å kunne gi fagstøtte til mange.

Be om få være høringsinstans.

Be om å få sitte i folkehelseutvalget og i kriseteamet.

Be om et fast møte å høre hjemme i (ledergruppen).

Be om et fast team å arbeide sammen med.

Be om at dine ulike oppgaver fordeles på faste dager, slik at klientarbeidet begrenses og samles til f.eks. maks 2 faste ukedager, og fagstøtte/veiledning/åpen telefontid har f.eks en fast dag.

Til slutt: Kanskje må du skrive din egen stillingsbeskrivelse. En god beskrivelse er i tråd med oppdraget fra Helsedirektoratet og bidrar til tjenesteutvikling i kommunen. Om fem år er din kommune kommet lengre på grunn av arbeidet som legges ned i dag.  Etter å ha blitt godt kjent med kommunen og menneskene rundt deg, vil beskrivelsen av hva DU skal bidra med gjerne gi seg selv.

Lykke til!

AKI profil sort hvitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s