Hjemmeside NOIA

varsel-usikkerhet

Å snekre hjemmeside i voksen alder er skummelt. Jeg trodde det kunne bli artig, inntil jeg møtte Janteloven i meg: ”Jaså, så du tror du er noe? Hvorfor stikker du deg frem? Hva vil andre vil si? Du er pretensiøs, du vet det?” Hjemmeside-snekring for voksne er jo nokså likt det vi kritiserer ungdom for: Forskjønnet profilering. Selvpresentasjon i glanset innpakningspapir.

Jeg kjenner på kontrastene mellom hverdagsliv og pyntet liv. Alle de ulike rollene i livet som skal fylles. Arbeidet for å være noe for andre og gi det beste jeg kan i livet. Og arbeidet for å vokse som menneske. Svak og sterk på en gang. Faglig på noe, ulært på noe annet. Utrygg og trygg. Slik er vi mennesker. Og slik har vi lov til å være.

Du har lov til å tro at du er noe. For du ER noe! Det er mitt viktigste budskap til barn, unge og voksne jeg møter. Det er ikke feil å bruke sosiale medier, og det er ikke feil å formidle seg med bilder, ord, kunst og klær. Vi må slå et slag for rausheten. Vær den du er. Om du har lyst til å gå med gul kjole, gjør det! Om du liker å farge håret grønt, om du elsker rock eller er opptatt av vegansk mat – stå for det du liker. Vær engasjert og modig. Ta i bruk skapertrangen din. Annerledeshet er fint, for vi er alle annerledes. Det gjør verden romsligere og livet mer spennende.

Vi må ha hjertet vårt med oss. Og hjertet vårt bør banke for mer enn bare oss selv. Vi må også se oss selv utenfra og den andre innenfra. Hvordan kan det jeg sier og gjør virke? Bygger det opp og kan det gjøre noe bra? Eller kan det skade, såre, smerte?

Sunn Fornuft-plakaten er laget for oss som bruker sosiale medier. Riktignok er den utformet i kampen mot spiseforstyrrelser. Men prinsippene er universelle: Du har ikke kontroll på hvem som leser det du legger ut på nett. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle. Leseren kan være yngre eller eldre enn deg, sykere eller friskere. Unngå å uttale deg for bastant og skriv om fordeler og ulemper. Sunn Fornuft-plakaten minner oss om å ta med leseren inn i vår digitale verden. Alle typer lesere, som trenger at vi tar alle typer hensyn. Slik at vi ikke blir hengende fast i en skadelig ego-tripp.

http://sunnfornuft.unitedbloggers.no